Publikācijas datums: 2022-02-11

KYB ieteikumi drošai braukšanai ziemā

Braukšanas apstākļi ziemā automašīnai rada daudz izaicinājumu. Ekstrēmas temperatūras, bedru palielināšanās, kā arī sāls vai smiltis, ko daudzās valstīs izmanto ceļu kaisīšanai, rada papildu ietekmi uz balstiekārtas sastāvdaļām.

Amortizatoru galvenā funkcija ir noturēt transportlīdzekļa riepas cieši piespiestas saskarē ar ceļu, lai varētu droši stūrēt un bremzēt. Tie strādā kā komanda kopā ar riepām un bremzēm, un, ja kāds no šiem komandas locekļiem ir nolietojies, tas var radīt nopietnas sekas drošībai. Lietus, ledus un sniegs jau negatīvi ietekmē bremzēšanas ceļu, neskaitot bīstamību, kas var rasties dēļ nolietotām detaļām, tāpēc ziemas mēnešos ir īpaši svarīgi, lai viss būtu pilnīgā darba kārtībā.

KYB iesaka dažus pamata padomus, kas palīdzēs drošai braukšanai ziemā:

Notīriet visu sniegu un ledu no sava transportlīdzekļa:

Pārliecinieties, ka no logiem un priekšējiem lukturiem ir notīrīts viss ledus vai sniegs. Ir svarīgi arī notīrīt sniegu no transportlīdzekļa augšdaļas, jo tas braukšanas laikā var uzslīdēt uz vējstikla un bloķēt skatu.

Palieliniet distanci:

Slidenu apstākļu dēļ attālums starp jums un priekšā braucošo automašīnu jāpalielina līdz astoņām līdz desmit sekundēm, lai vajadzības gadījumā Jums būtu pietiekami daudz laika drošai nobremzēšanai.

Palieliniet un samaziniet ātrumu un manevrējiet uzmanīgi:

Nesteidzieties un nodrošiniet, lai palielinātu un samazinātu ātrumu un manevrētu piesardzīgi. Ja jūsu automašīna sāk slīdēt, stūrējiet to un strauji nebremzējiet.

Pārbaudiet riepas:

Pārliecinieties, vai jūsu automašīnas riepām ir atbilstošs protektors un vai tās ir pareizi piepumpētas. Pārbaudiet, vai rezerves/remonta komplekts ir darba kārtībā.

Uzsāciet braukšanu ar lielāku pārnesumu:

Tas ļaus jūsu automašīnai iegūt saķeri un neļaus jūsu riteņiem izslīdēt, mēģinot uzsākt braukšanu.

Biežāk pārbaudiet tehnisko šķidrumu līmeni:

Tā kā automašīnas dzinējs strādā intensīvāk, šķidrumi, visticamāk, beigsies ātrāk, tāpēc pirms ilgākiem braucieniem papildiniet tos.

Braukšana pa kalnainu ceļu:

Izveidojiet lielāku distanci starp automašīnām, lai saglabātu nemainīgu ātrumu un izvairītos no apstāšanās vai pārnesumu maiņas. Braucot lejup, izmantojiet zemāku pārnesumu.

Paņemiet līdz svarīgākās lietas:

Avārijas gadījumiem ieteicams turēt automašīnā atledošanas līdzekli, segu, ziemas apģērbu un apavus, kā arī lukturi.

Lielākā daļa automašīnu ir aprīkotas ar modernu elektronisko stabilitātes kontroli (ESC), kas palīdz transportlīdzeklim un tā vadītājam izvairīties no bīstamām situācijām ziemas apstākļos. ESC var noteikt, kad automašīna pārāk tālu sasveras vai zaudē saķeri, un var ātri iedarbināt atsevišķu riteņu bremzes, lai izvairītos no nekontrolējamas izslīdēšanas riska. Ir svarīgi atcerēties, ka, lai gan lielākā daļa mūsdienu transportlīdzekļu ir aprīkoti ar drošības sistēmām, piemēram, ESC, šīs sistēmas ir balstītas uz to, ka visas sastāvdaļas ir pilnīgā darba kārtībā. ESC tika kalibrēts un izstrādāts, kad automašīnai bija jauni amortizatori. Tāpēc, ja amortizatori netiek pareizi uzturēti, tas ietekmē katra transportlīdzekļa ESC veiktos aprēķinus, un transportlīdzeklis nereaģēs un nedarbosies tā, kā no tā tiek gaidīts. Tāpēc ESC var neveikt pietiekami daudz preventīvu pasākumu, lai kontrolētu automašīnu. KYB iesaka nomainīt amortizatorus, atsperes un montāžas komplektus pēc 80 000 km.

Kad ziema beigusies, piekares komponentu apdraudējums saglabājas – īpaši attiecībā uz spirālveida atsperēm. Irdenas ceļa virsmas trieciens galu galā var izraisīt aizsargkrāsas nošķelšanos, atsedzot metālu. Pēc tam atspere var salūzt, vēl jo vairāk ziemas mēnešos un pēc tiem, kad tā būs pakļauta lietus, ledus un sāls iedarbībai. Ja atspere saplīst transportlīdzekļa braukšanas laikā, tas var būt ārkārtīgi bīstami, dažkārt izkrītot no atsperes sēdekļa un pat sabojājot riepu. KYB iesaka pēc ziemas beigām pārbaudīt katra transportlīdzekļa atsperes.

KYB ir viens no pasaulē lielākajiem oriģinālā aprīkojuma automobiļu amortizatoru ražotājiem, un katra piektā no visām automašīnām, kas nobrauc no konveijera visā pasaulē, ir aprīkots ar KYB standarta aprīkojumā. Pēcpārdošanas tirgum KYB Eiropā ražo arī plašu spirālveida atsperu klāstu, kā arī piegādā vadošo balstiekārtas montāžas komplektu un aizsardzības komplektu klāstu.