Publikācijas datums: 2023-05-17

Kas būtu jāzina, izvēloties krāsas biezuma mērītāju?

Tirgū tiek piedāvātas dažādas ierīces lakas un krāsas pārklājuma biezuma mērīšanai. To cenas, kā arī precizitāte un mērījumu iespējas dažkārt būtiski atšķiras. Inter Cars speciālisti stāsta, kam ir jāpievērš uzmanība, izvēloties biezuma mērītāju.


Vienkāršākie ir magnētiskie biezuma mērītāji: to darbības princips pamatojas uz spēka, kāds ir nepieciešams magnēta atraušanai no virsmas, fiksēšanu. Ar šādiem biezuma mērītājiem zem krāsas ir iespējams konstatēt biezu špakteles kārtu, bet ne vienmēr kosmētisku krāsojumu. Elektroniskajos biezuma mērītājos tiek izmantoti dažādi mērīšanas principi: elektromagnētiskais, virpuļstrāvas un ultraskaņas. Elektromagnētiskie biezuma mērītāji spēj novērtēt lakas un krāsas pārklājuma biezumu, ja krāsa ir uzklāta uz feromagnētiskas virsmas. Šāda ierīce pārliecinoši darbosies, ja virsbūves daļas ir no tērauda, taču nefunkcionēs, ja tās ir izgatavotas no alumīnija.
Turpretī virpuļstrāvas ierīces labi darbojas, ja detaļas ir izgatavotas no krāsainiem metāliem, bet, veicot mērījumus no melnajiem metāliem izgatavotām detaļām, demonstrē ievērojamu kļūdu. Protams, ar šādu biezuma mērītāju uz detaļas var konstatēt biezu špakteles kārtu. Tomēr bez atbilstošas pieredzes ne vienmēr izdodas noteikt, vai krāsojums ir oriģināls vai sekundārs, īpaši, ja virsbūve ir pilnībā pārkrāsota, tas ir paveikts kvalitatīvi un krāsas kārtas biezums uz dažādām detaļām ir aptuveni vienāds. Mūsdienu automobiļos arvien biežāk sastopamas virsbūves detaļas no krāsainajiem metāliem. Kā atbilde uz tirgus prasībām ir radīti kombinētie biezuma mērītāji, kuriem ir abu veidu pārklājuma biezuma mērīšanas principi: elektromagnētiskais un virpuļstrāvas.
Ultraskaņas ierīces demonstrē augstu universālumu, jo tās ļauj noteikt pārklājuma biezumu uz dažādu veidu materiāliem, arī uz nemetāliem. Darbības princips pamatojas uz atbalss impulsu metodi, kas nosaka, cik ilgā laikā kontrolējamajā objektā izplatās ultraskaņas viļņi. Ultraskaņas viļņu izplatīšanās ātrums materiālā ir zināms, un, pamatojoties uz to, laiks tiek izteikts biezuma mērvienībās.

Rūpnieciskā lietošana


Kā zināms, biezuma mērītāji tiek izmantoti ne tikai automobiļu lakas un krāsas pārklājuma biezuma mērīšanai, bet arī citās jomās, piemēram, kalnrūpniecībā, velmēšanā, aviācijas un kuģubūves nozarēs, arī, lai kontrolētu cauruļvadu, tvertņu, kuģu un lidmašīnu korpusu u. c. tērauda biezumu. Šajā nolūkā īpaši noderīgi ir profesionāli ultraskaņas biezuma mērītāji, turklāt ierīcēs var izmantot dažāda veida devējus. Plaši pazīstamas ir ierīces ar pjezoelektriskiem devējiem, tomēr pēdējā laikā arvien biežāk tiek izmantoti biezuma mērītāji ar elektromagnētiski akustiskā pārveidotāja (EMAT − Electro Magnetic Acoustic Transducer) devējiem. Šajā gadījumā izplatās ultraskaņa ar zemākām frekvencēm. Tehnoloģijas galvenā priekšrocība ir iespēja pārbaudīt visu cauruli vai citu telpisku priekšmetu, kuram nav iespējams piekļūt no iekšpuses. Piemēram, lai novērtētu gruntī ieraktas caurules stāvokli, var piekļūt tikai vienam ārējam posmam.

Forma


Vēl pavisam nesen plaši izplatīti automobiļu biezuma mērītāji bija tā sauktās “pistoles” tipa ierīces, kas atgādina pirometrus. Šī forma ir parocīga pirometram, bet tā nav visai piemērota biezuma mērītājam. Pirmkārt, katru reizi, veicot mērījumu, ir jānospiež gailis. Otrkārt, ar “pistoli” nav ērti mērīt pārklājuma biezumu uz jumta, jo nav redzams displejs. Treškārt, ar šo ierīci ir problemātiski mērīt grūti sasniedzamās vietās. Visbeidzot, šādiem biezuma mērītājiem konstrukcijas īpatnību dēļ diezgan ātri nolietojas uzgalis, izraisot mērījumu rezultātu sagrozīšanu. Ņemot vērā iepriekšminēto, mūsdienās biežāk tiek piedāvātas plakanas ierīces ar displeju uz vienas no pusēm, turklāt dažiem biezuma mērītājiem, tāpat kā viedtālruņiem, ir ekrāna pagriešanas funkcija, kas nodrošina ērtu izmantošanu. Tāpat ļoti universāli ir biezuma mērītāji, kuru devējs ir izvietots uz vada, – šīs ierīces ļauj piekļūt grūti sasniedzamām vietām.

Parametri


Svarīgs biezuma mērītāja parametrs ir mērījumu diapazons. Automobiļu ierīcēm par labu rādītāju ir uzskatāma spēja noteikt 1000‒1500 mikronu (1‒1,5 mm) slāni, sarežģītāki modeļi tiks galā ar 5‒6 mm biezu slāni. Ierīces ar īpaša veida uz vada izvietotiem devējiem spēj izmērīt slāni, kura biezums ir lielāks nekā 30 mm, bet ultraskaņas ierīces, kā jau iepriekš minēts, spēj izmērīt visu priekšmetu kopumā, tā sieniņu biezumu u. c. Tāpat svarīga ir mērījumu precizitāte. Lētākās amatieru ierīces bieži vien pieļauj lielas kļūdas, it īpaši rezultātu noapaļošanas dēļ. Piemēram, biezuma mērītājs rāda “0, 2”, taču tie var būt gan 155, gan arī 240 milimetri. Profesionālām vidējā cenu diapazona ierīcēm mērījumu kļūda parasti ir 1, 5...2, 5%, tas norādīts ražotāja instrukcijā. Augšējā cenu diapazona biezuma mērītāji ir daudzkārt precīzāki: kļūda var būt tikai 0, 2%. Daudzos biezuma mērītājos ir paredzēta kalibrēšanas iespēja, izmantojot komplektā esošās īpašās plāksnes, un to laiku pa laikam ir ieteicams veikt. Vēl kāds parametrs, kuram, izvēloties ierīci, ne vienmēr tiek pievērsta uzmanība, ir temperatūru diapazons. Tirgū tiek piedāvātas ne gluži zināmas izcelsmes ražotāju ierīces, kas pareizi darbojas tikai plus grādu temperatūrā. Citiem vārdiem sakot, gada aukstajā laikā, veicot mērījumus ārā, no tādas ierīces labuma būs maz. Biezuma mērītājiem bieži vien ir vairākas noderīgas opcijas, piemēram, pēdējo mērījumu iegaumēšana, integrēts lukturītis, arī ultravioletais un vēl daudz kas cits.

Internetveikals IC24.LV piedāvā Polijas uzņēmuma Blue Technology biezuma mērītājus. Sortiments iekļauj ierīces, kas ir paredzētas dažādu uzdevumu izpildei. Ir modeļi, kas ir paredzēti pārklājuma biezuma mērīšanai gan uz krāsainiem, gan uz melnajiem metāliem. Dažas ierīces var izmērīt ne tikai lakas un krāsas pārklājuma, bet arī cinka slāņa biezumu zem tā, kā arī plastmasas, gumijas, galvanisko un citu pārklājumu biezumu. Izvēloties biezuma mērītāju, detalizētu konsultāciju var saņemt no Inter Cars speciālistiem. 

Titulbildē - Polijas ražotāja Blue Technology biezuma mērītājs ar devēju, kas ir izvietots uz vada.


Biezuma mērītāja komplektā iekļauto kalibrēšanas plākšņu komplekts. Kalibrēšanas periodiskums ir norādīts instrukcijā.